Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin kaupunginteatteri on Suomen suurin ammattiteatteri, joka on toiminut vuodesta 1965. Kodittomana aloittanut teatteri sai ikonisen, Hakaniemessä sijaitsevan rakennuksensa vuonna 1967, ja loi alusta alkaen esityksiä sekä suurelle että pienelle näyttämölleen. Teatterilla on myös ainutlaatuinen, teatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä, Helsinki Dance Company, jonka esitykset tunnetaan ulkomaita myöten ja joka houkuttaa riveihinsä maailman parhaita tanssijoita ja koreografeja.

Tanssiryhmä toimii kaupunginteatterin rakennuksessa Hakaniemessä, mutta teatterilla on näyttämöitä myös muualla Helsingissä.

Kaupunginteatteri
Kaupunginteatteri

Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistoon mahtuu vuodessa 30 erilaista tuotantoa, joista ensi-iltoja on 20. Esityksiä vuoden aikana näistä kaikista kertyy tuhatkunta. Teatterilla on hallussaan miltei jokainen tyylilaji, draamanäytelmistä musiikkiteatteriin ja nykytanssista komediaan. Lastenteatteriakaan ei ole unohdettu.

Vain murto-osa esityksestä tapahtuu lavalla, ja kaupunginteatteri kannustaakin tutustumaan kulissien takaisiin tapahtumiin erilaisin tavoin. Paikan päällä voi osallistua kulissivierailuihin, työpajoihin ja erilaisiin tapahtumiin, Teatteri on tärkeä osa yhteisöä esimerkiksi tarjoamalla toimintaa kouluille ja oppilaitoksille.

 

Helsingin kaupunginteatteri sijainti

  1. Helsingin kaupunginteatterilla on yhteensä seitsemän näyttämöä
  2. Tarjolla esityksiä myös ruotsinkielisille Lilla Teaternin näyttämöllä

Helsingin kaupunginteatteri järjestää esityksiä kaikilla seitsemällä näyttämöllään. Teatterin päärakennus sijaitsee Hakaniemessä Eläintarhantiellä.

Se valmistui vuonna 1967 ja kävi läpi mittavan peruskorjauksen vuosina 2015–2017. Näyttämöitä talossa on yhteensä neljä: Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Suuren näyttämön lämpiö sekä Pienen näyttämön lämpiö. Näistä lämpiöissä järjestetään harvemmin perinteisiä teatteriesityksiä.

Suuren näyttämön lämpiössä pääsee nauttimaan erilaisista lämminhenkisistä tapahtumista sekä kohtaamisista taiteilijoiden kanssa, kun taas pienen puolen lämpiö tarjoaa puitteet lastenteatterille.

Helsingin kaupunginteatteri on kaksikielinen teatteri. Tämä erikoispiirre vahvistui vuonna 2005, kun kaupunginteatteri yhdistyi ruotsinkielisen Lilla Teaternin kanssa.

Jos ruotsin kieli taito ei ole katsojalla täysin sujuvassa kunnossa, voi esityksen suomenkielistä teksitystä seurata Theo-mobiilisovelluksen kautta, ja teatteri jopa antaa älypuhelimen lainaksi tarvittaessa. Rentouttavasta komediasta taas pitää huolen Arena-näyttämö, joka sijaitsee Kalliossa osoitteessa Hämeentie 2.

Pasilasta Ratamestarinkadulta löytyy vielä teatterin seitsemäs näyttämö, Studio Pasila, jossa esitetään pääasiassa lasten- ja perheteatteria.

Helsingin kaupunginteatteri historia

Helsingin kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1965. Uusi teatteri ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä, vaan kahden merkittävän teatterin yhdistymisestä.

Vanhempi niistä, Helsingin Työväenteatteri perustettiin jo vuonna 1902, kun taas Helsingin Kansanteatteri näki päivänvalon vuonna 1933. Silläkin on perintekäs historia, sillä se syntyi vuonna 1907 perustetun Koiton näyttämön ja Kansannäyttämön yhdistyessä.

Työväenteatteri ja Kansanteatteri yhdistyivät Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatteriksi. Teatterilla ei ollut omaa rakennusta, vaan esityksiä järjestettiin muun muassa Vanhalla Ylioppilastalolla, Vallilan näyttämöllä ja Koiton näyttämöllä.

  • Helsingin kaupunginteatterin perustettiin vuonna 1965
  • Kaupunginteatteri syntyi perinteikkäästä Helsingin Kansanteatteri – Työväenteatterista

Vuonna 1965 perustettiin Helsingin teatterisäätiö, ja yksi sen ensimmäisistä tehtävistä oli hankkia pysyvä koti kiertävälle Kansanteatteri-Työväenteatterille, joka oli nyt uudelleennimetty Helsingin kaupunginteatteriksi.

Teatterille päätettiin rakentaa oma rakennus, ja Helsingin Kaupunginhallitus järjesti arkkitehtuurikilpailun aiheesta. Kilpailun voitti Timo Penttilä, joka on sunnitellut myös esimerkiksi Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitokset sekä Tampereelle Ratinan stadionin. Teatteri aloitti toimintansa uudessa rakennuksessa vuonna 1967.

Ajan myötä toimitilojen tarve kasvoi, ja vuonna 1989 teatteri sai lisärakennuksen.

Teatterin perinteitä kunnioittaen myös Helsingin kaupunginteatterin johtajana on aina toiminut alalla jo uraa tehnyt taiteilija.

Ensimmäisenä teatterinjohtajana toimi Sakari Puurunen, joka oli teatteri- ja oopperohjaaja. Hänen päätyönään pidetään Joonas Kokkosen säveltämää Viimeiset kiusaukset -oopperaa. Puurusen viisivuotisen pestin jälkeen johtajina toimi kaksikko Timo Penttilä ja Eugen Terttula, joista kumpikin oli teatteriohjaaja.

Rakastettu näyttelijä Asko Sarkola toimi teatteriohjaajana ennätysmäisen pitkään, vuodesta 1998 vuoteen 2016. Vuodesta 2016 on johtajana ollut näyttelijä-ohjaaja Kari Arffman.

Kaupunginteatteri sisältä
Kaupunginteatteri sisältä

Helsingin Kaupunginteatteri historia

  • Helsingin Kaupunginteatterilla on oma tanssiryhmänsä, Helsinki Dance Company
  • Tanssiryhmä johtajina ovat toimineet muun muassa maailmantähdet Jorma Uotinen ja Carolyn Carson

Kaupunginteatteri on alusta lähtien laajentanut toimintaansa uusille urille. Vuonna 1973 teatterin yhteyteen perustettiin ammattimainen tanssiryhmä, joka on ainoa laatuaan Suomessa.

Ryhmän nimi on Helsinki Dance Company, ja se luo esityksiä sekä kaupunginteatterin näyttämöille että ulkomaille. Tanssiryhmällä on oma taiteellinen johtajansa, joista tunnetuimpia ovat olleet Jorma Uotinen, Carolyn Carson sekä Kenneth Kvarnström.

Vuodesta 2020 taiteellisena johtajana on toiminut Antti Lahti. Helsinki Dance Company tunnetaan taiteellisesti korkeatasoisista ja usein keskustelua herättävistä teoksistaan.

2000-luvulla Helsingin kaupunginteatteri koki muutoksen tuulia, kun taloudellisissa vaikeuksissa ollut Teatteri Pieni Suomi päätettiin Helsingin kaupunginhallituksen päätöksellä ottaa osaksi kaupunginteatteria.

Pieni Suomi oli ollut merkittävä toimija lasten- ja nuortenteatterin saralla, eikä tätä toimintaa haluttu lopettaa. Pienen Suomen teatteritila tunnetaan nykypäivänä nimellä Studio Pasila, ja siellä esitetään niin musiikkiteatteria ja komediaa kuin stand-upiakin.

Tila muuntuu myös teatteriravintolaksi. Pienen Suomen sulauttaminen kaupunginteatterin yhteyteen oli kuitenkin vain alkua tuleville muutoksille.

  • Studio Pasila perustettiin Teatteri Pienen Suomen työn jatkajaksi
  • Hakaniemen Arena-näyttämölle esityksiä yhdessä UIT:n kanssa

Helsingissä Yrjönkadulla sijaitsee pieni teatteri nimeltä Lilla teatern, joka perustettiin vuonna 1940. Tämä ruotsinkielinen teatteri on alusta lähtien tunnettu korkeatasoisista esityksistään ja erinomaisista näyttelijöistään.

Lillan yhdistyi kaupunginteatterin kanssa vuonna 2005, ja sen näyttämö lukeutuu yhdeksi kaupunginteatterin näyttämöistä. Lillanilla on oma taiteellinen johtajansa, joka on vuodesta 2017 ollut näytelmäkirjailija Marina Meinander.

Kaupunginteatterin komediallisesta musiikkiteatterista pitää huolen Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Arena-näyttämö, jonne kaupunginteatteri tuottaa esityksiä yhdessä musiikkiteatteri UIT:n kanssa.Tämä yhteistyö aloitettiin vuonna 2010.